BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

fredag 12 augusti 2011

Vår kära Alex verkar inte trivas

Nu har goa Alex varit hos oss i ungefär två och en halv månad. Han har blivit mysigare och mysigare mot mig och Jakob och människor han litar på och trivs med. Han har varit väldigt självsäker från början och hetsar inte upp sig över småsaker.
Problemet är att han inte litar på alla. Och när han inte litar på någon är hans metod att bita - innan någon gör illa honom.

Alex är ungefär 7-9 år gammal och har bara de senaste två åren bott i Hundhjälpens hägn i Rumänien, innan dess vet ingen vad han har råkat ut för. Med största säkerhet har han blivit illa behandlad, men överlevt bland folk och andra gatuhundar genom att vara en tuff jävel.

Här hos oss har han bitit flera av våra manliga kompisar, de har blivit bitna i vaden när de gått förbi honom. Men det värsta var att han flög på en ca tioårig grannpojke och gav hon ett rejält bett i benet (pojken mår bra, såret läkte fint och vi har kontakt med familjen). Alex har svårt att dölja att han blir nervös av barn i sex- till tolvårsåldern.
Tyvärr vet ju inte vad det är han reagerar på, vissa män funkar det jättebra med och han blir inte alltid på sin vakt av att se ungar i närheten.
Här hemma kan han ligga och gnissla långa stunder i sträck, det låter som ett hest gnällande. Han lägger sig på olika ställen men verkar inte riktigt komma till ro om det går förbi folk utanför fönstret eller han hör folk som pratar och barn som skriker.

Alex är väldigt lyhörd och lättlärd. Han är mild och oerhört gosig. Han är så härlig att vara ute och gå med (så länge man inte går förbi någon som Alex tycker verkar hotfull, då kan han försöka göra utfall och skäller aggressivt). Jag har haft det så himla bra i min relation till Alex i alla fall. Han litar på mig och vi trivs tillsammans.
I relation till Bisou har han massor av tålamod, men också stor integritet. Han säger ifrån om hon är för närgången, och ökar intensiteten om hon är jättejobbig - men har absolut aldrig bitit eller skadat henne. Jag tror absolut att hans närvaro är bra för henne och han har nog lärt henne en massa hundspråk.

Vi har pratat en hel del med vår kontaktperson på Hundhjälpen som har hjälpt oss jättemycket, och även en erfaren hundtränare som har gett mycket feedback och goda råd.
Det handlar om att antingen försöka vända på Alex uppfattning om omgivningen så han blir trygg och hans beteende blir acceptabelt, eller att omplacera honom till ett mer lämpligt ställe dit det inte kommer en massa besökare och där inte hela gårdens barn leker precis utanför.

I ungefär en månad har vi ansträngt oss för att dels undvika situationer som Alex upplever som hotfulla där han potentiellt kan skada någon och dels försiktigt miljöträna honom så han blir tryggare i situationen han befinner sig i.
Vi känner inte att det blir bättre, kanske är den här gamla killens fördomar alltför befästa för att vi ska kunna ändra på dem med de förutsättningar som finns. Eller så är vi inte tillräckligt erfarna och inte lyckas hantera och träna en problemhund?

Vi kommer att presentera vår önskan att låta honom omplaceras för vår kontaktperson på Hundhjälpen. Jag får verkligen hoppas att vi har tagit rätt beslut, och att det sedemera löser sig till det bättre för Alex.

0 kommentarer: